Vrtec Tezno Maribor

Prehrana

Otrokov razvoj je neločljivo povezan s prehrano. Otrok si v obdobju rasti ustvarja temelje zdravja za vse življenje. Svoje prehrambne navade in pestrost okusov otrok osvoji v zgodnji otroški dobi in jih kasneje težko spreminjamo. V vrtcu se zavedamo, da smo pomembni soustvarjalci otrokovega celostnega razvoja. Na področju prehrane imamo jasno zastavljeno vizijo, kako izgraditi otrokov zdrav razvoj in zdrav odnos do prehrane:

  • Nudimo jim varno, sveže pripravljeno, pestro in hranilno uravnoteženo prehrano.
  • Skrbimo, da uživajo redne obroke.
  • Še pred zajtrkom jim ponudimo jabolka.
  • Na razpolago imajo v igralnici vedno sveže sadje.
  • Vzpodbujamo jih k pitju vode.
  • Navajamo jih na higieno rok pred jedjo, na uporabo celotnega pribora, na vljudnostne izraze in dekorativno opremljenost mizic.
  • Pečemo domača peciva in sladice. Zadali smo si cilj, da je vsaj 30% uporabljene moke iz ekološke pridelave. Pecivo je tudi brez hidrogeniranih maščob, in seveda brez umetnih barvil, arom in ostalih aditivov.
  • Sokove in marmelade, ki jih ponujamo otrokom, so večinoma iz ekološke oziroma lokalne pridelave.
  • Ekološke mlečne izdelke jim ponujamo vsaj 2 krat mesečno.
  • Ponujamo jim sezonsko sadje, najpogosteje iz lokalne integrirane oziroma ekološke pridelave.
  • Ob četrtkih imamo že od leta 2008 brezmesni dan.
  • Enkrat mesečno imamo ZELENI DAN. Na ta dan, se spomnimo na našo zemljo in si postrežemo tiste jedi, ki zemljo toliko ne izčrpajo, nam pa kljub temu dajejo veliko energije za delo. Na ta dan smo ponujali jedi, ki so izključno rastlinskega izvora.
  • Skupaj z otroki v starejših skupinah občasno pripravimo jedilnik priljubljenih jedi.
  • Otrokom občasno ponudimo v obrokih hrane zelenjavo in zelišča, ki smo jih pridelali na vrtčevem vrtu.
  • Otrokom ponudimo tudi presno zelenjavo (cvetača. brokoli, por…)
  • V poletnem času otrokom omogočimo uživanje zajtrka na igrišču vrtca.
  • Zagotavljamo dietno prehrano za otroke, ki jo imajo predpisano.
  • Sprotno spremljamo zakonodajo na področju zagotavljanja varnosti živil.

Obvestila

Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 18. 11. 2022, smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Čebelarsko društvo Pobrežje-Duplek je za vse otroke podarilo 6 kilogramov medu. Ta dan smo posvetili…

Predstavitev naše dobre prakse na sejmu Altermed

Na sejmu Altermed, ki poteka od 20.5. – 22.5.2022, v Celju, se bo predstavil tudi naš vrtec in sicer v petek, 20.5.2022. Skozi celo leto…

Kako smo našo glavno kuhinjo spremenili v pekarno  MIŠMAŠ?

Le kdo ne pozna pravljice Pekarne Mišmaš, naše pisateljice Svetlane Makarovič? Kako dober in okusen kruh se je pekel pod budnim očesom gospoda Mišmaša. Tudi…

Predstavili smo se na 15. sejmu Altermed

V soboto, 16. marca 2019, se je naš vrtec predstavil na 15. sejmu Altermed v Celju. Sejem Altermed predstavlja največjo ponudbo naravnih rešitev za zdravo…

Zelenjava – pozabljena kraljica zdravja

V našem vrtcu si že od leta 2012 prizadevamo, da bi otroci v večji meri in v večjih količinah posegali po zelenjavi. Zavedamo se, da…

Zeleni dan

Naš planet ZEMLJA nam daje toliko lepega, zato je prav, da našim otrokom predstavimo, kako lahko z občasnim uživanjem rastlinske hrane, zemljo ohranimo bolj čisto…

Praznično pecivo iz pekarne Mišmaš v decembru 2017

Tradicionalno bo zadišalo tudi v naši kuhinji Mišmaš, kajti tudi letos bodo naše kuharice in njihove pomočnice našim otrokom pripravile krožnik prazničnega drobnega peciva. Naše…

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk poteka ob dnevu slovenske hrane, to je tretji petek v mesecu novembru. Datum letošnjega zajtrka je 17. 11. 2017. Ta dan bomo…

Povabilo: Pečimo skupaj!

Približuje se praznični čas. In ta nas nagovarja, da poskušamo osrečiti ljudi s katerimi živimo, še posebej pa naše najdražje. Trgovski centri so že bogato…

Pestro, sveže in zmerno – vsak dan vedno znova in znova

Skupina za promocijo zdravja je pripravila poučno delavnico, kjer smo se poučili kako in zakaj pripravljamo presne sadno zelenjavne sokove… Kako in zakaj pripravljamo sadno…

Kako je nastala koruzna zlevanka z jabolki, brez mleka, jajc in glutena

Zgodba o nastanku Koruzne zlevanke in recept.

Recepti za presno kosilo, ki si bili predstavljeni na 11. sejmu Altermed

Recepti

Skip to content