Kako smo našo glavno kuhinjo spremenili v pekarno  MIŠMAŠ?

Le kdo ne pozna pravljice Pekarne Mišmaš, naše pisateljice Svetlane Makarovič? Kako dober in okusen kruh se je pekel pod budnim očesom gospoda Mišmaša.

Tudi naš vrtec ima v Enoti Mišmaš kuhinjo, kjer dnevno diši po dobrotah izpod rok naših kuharic. In ker se je na koncu vasi v Pekarni Mišmaš pekel tako dober kruh, smo  poskusili tudi mi.

Takoj, ko so se v maju vrtčevska vrata ponovno odprla, smo imeli v vrtcu (zaradi še vedno strogih ukrepov v času pandemije) manj otrok in tako je lahko stvar stekla. Nabavili smo svežo BIO moko vseh vrst: pirino, pšenično enozrnico, ajdovo,  za koruzni kruh pa tudi BIO polnozrnati koruzni zdrob, nekaj kilogramov kvasa in pričeli s peko. Naše kuharice so prinesle belo, črno in ajdovo moko, kvas, sol, vodo – in bliskovito – tifiti-taf, tifiti-taf – zamesile gladko testo, ga pokrile s prtom in ga pustile vzhajati. Tifi-tafi-tap, tifiti, tafiti-tap in že je bil kruh pripravljen za parnokonvekcijsko peč!  V štirinajstih dnevih so se na jedilniku, poleg že običajnih obrokov, zvrstile številne dobrote:

  • BIO domač pirin kruh MIŠMAŠ,
  • BIO domača pšenična bombetka MIŠMAŠ,,
  • BIO domača belokranjska pogača z bučnimi semeni,
  • BIO domač kruh MIŠMAŠ,
  • BIO domač koruzni kolač MIŠMAŠ,
  • BIO domače koruzno pekovsko pecivo MIŠMAŠ,
  • BIO domače marmeladne potičke MIŠMAŠ,
  • BIO domač kolač MIŠMAŠ,
  • BIO domača mlečna štručka MIŠMAŠ,
  • BIO domač ajdov kolač MIŠMAŠ,
  • BIO domač koruzni kolač MIŠMAŠ, in
  • BIO domač mlečni kruh MIŠMAŠ, 

 

Skip to content