Vrtec Tezno Maribor

Označevanje alergenov v živilih

Na osnovi Uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 in Uredbe o izvajanju uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS, št. 6/14) Vrtec Tezno Maribor obvešča starše oziroma javnost o zagotavljanju varnosti živil, ki se uporabljajo v vrtcu.

Dietni obroki za otroke se pripravljajo ločeno na osnovi zdravniškega potrdila uradne medicine in v skladu z internimi navodili vrtca. Otrokom, ki so na posamezne alergene ali živila občutljivi, pripravljamo obroke z ustrezno zamenjavo jedi.

V vsaki enoti vrtca je na razpolago tabela, ki se nanaša na obstoječ jedilnik v kateri je navedena prisotnost spodaj navedenih alergenov v posameznih obrokih.

1. Žita, ki vsebujejo gluten
2. ribe, raki, mehkužci in proizvodi iz njih;
3. jajca in proizvodi iz njih;
5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen: popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob
7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo)
8. oreški, in sicer mandlji , lešniki , orehi , indijski oreščki, ameriški orehi , brazilski oreščki, pistacija, makadamija ter proizvodi iz njih
9. listna zelena in proizvodi iz nje
10. gorčično seme in proizvodi iz njega
11. sezamovo seme in proizvodi iz njega
12. žveplov dioksid in sulfiti
13. volčji bob in proizvodi iz njega.

V kolikor nas še niste obvestili, da je vaš otrok alergičen na enega od zgoraj naštetih alergenov, nam to, nemudoma sporočite, da bomo poskrbeli, da bo vaš otrok lahko dobil ustrezno dietno prehrano. Zgoraj navedeni alergeni so povzeti iz Uredbe (EU) št. 1169/2011, Priloga 2, lahko pa so otroci alergični tudi še na druge alergene, ki v tej prilogi niso zajeti, kot npr.: jagode, kivi, kakav, breskve, marelice, … Tudi v tem primeru bomo poskrbeli, da bo otrok dobil primerno nadomestilo.

Pripravila: Valentina Zgubič, organizatorka prehrane Ravnateljica: Vesna Božnik

Skip to content