Dan pričnimo z jabolkom in ovsenimi kosmiči

Lahko rečemo, da je preteklo kar nekaj let, da so otroci vzljubili zajtrk, kot ga je priporočal zdravnik Bircher-Benner. Na začetku uvajanja smo otrokom ponudili le müslije, mleko, narezana jabolka in kruh. Pa nekako otroci niso bili zadovoljni in je ta dan zajtrk ostajal. Zato smo se odločili, da otrokom ponudimo poleg mleka tudi navadni jogurt in dodatno še malo riževih hrustkov. In res, otroci so začeli v vedno večji meri posegati po müslijih. Ko pa smo jim poleg ponudili še preliv iz svežega ali zmrznjnega sadja, je ta kombinacija zajtrkov postala otrokom ena izmed najljubših, nekoč majhno posodico z müsliji pa je zamenjala skleda müslijev.

Seveda pa računamo na Vas-starše, da boste tudi vi ponudili otroku müslije s svežim sadjem, mlekom ali navadnim jogurtom…

Ali veste, da…
– je müslije Bircher-Benner (zdravnik švicarskega rodu – začetnik sodobne dietetike in zdravljenja s surovo hrano) odkril pri pastirjih visoko v švicarskih gorah – le ti so mu ponudili: v vodi namočeno žito zalito z mlekom, ki je bilo osladkano z medom in jabolko…
– spadajo ovseni kosmiči med škrobna živila, ki so pomemben vir energije, in vsebujejo pomembne vitamine, minerale, esencialne maščobne kisline, beljakovine in prehranske vlaknine…
vsebujejo ovseni kosmiči pomembne količine vitaminov, kot so:B7- biotin, B6- piridoksin, B5- pantotenska kislina, B1- tiamin…
so jabolka vir kalija, železa, vitaminov C in B1, ter enostavnih in sestavljenih ogljikovih hidratov… človek uživa jabolka že 4000 let…
– pojedo v Nemčiji okrog 35 kg jabolk po osebi na leto; otrok, ki obiskuje naš vrtec pa povprečno poje 19 kg jabolk letno

Skip to content